Jom Hasjoa 2015 – 5775

Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt op 27 nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi’s. In Nederland vindt deze, door een groot aantal joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg, Plantage Middenlaan 24 te Amsterdam. Dit jaar voor de 50ste keer.

De herdenking heeft een joods karakter met onder andere het uitspreken van het Jizkor (gebed van herdenking), het ontsteken van herdenkingslichten en muziek. Tijdens de herdenking wordt het Kaddiesj gezegd, een gebed waarin ondanks alles, mensen hun vertrouwen in God uitspreken. Met het Hatikva (Israëlische volkslied) en het Wilhelmus wordt de plechtigheid afgesloten.

Jom Hasjoa herdenking 2015 is donderdagavond 16 april om 19.00 uur

Hollandsche Schouwburg, Plantage Middenlaan 24 te Amsterdam.

Deze herdenking valt samen met 70 jaar bevrijding van Nederland. Tijdens de Jom Hasjoa herdenking  wordt het woord gevoerd door o.a. mr. Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, en de heer Chaim Divon, ambassadeur van Israël in Nederland. Daarnaast zal de heer Rob Hompes  spreken namens de oudere generatie en Avigal Brilleslijper namens de jongere generatie. Verder zullen jongeren van de Joodse jeugdverenigingen herdenkingsfakkels ontsteken.

Wij roepen u op bij deze plechtigheid aanwezig te zijn.