Erfgoed

Dag van het Joods Cultureel Erfgoed 2020

De Joods Erfgoed dag zal dit jaar plaatsvinden op zondag 13 september, evenals voorgaande jaren in samenwerking met de open Monumentendag. In verband met de corona situatie wordt de Open Monumentendag dit jaar beperkt tot wandelroutes, die bezoekers zelf kunnen lopen of fietsen . Er zijn 9 routes in voorbereiding, waarvan één langs Joodse monumenten in oud Joods Amsterdam. Bij elke route wordt slechts één monument open gesteld, dat ruim genoeg is. Bij de Joodse route zal dat de Uilenburgersynagoge zijn, met diverse muzikale optredens. De overige monumenten op de routes gaan dus niet open, maar daarvan wordt uitgebreide informatie verstrekt over van wat te zien vanaf de buitenkant. De routes en informatie zullen worden opgenomen in een boekje en op de website.

Last-minute aanvulling: meer informatie over de activiteiten in de Uilenburgersynagoge kunt u vinden op:

De Blues van Kattenburg

20e Europese Dag van Joods Cultureel erfgoed 2019

www.facebook.com/JoodsErfgoed

Het was de twintigste keer dat in 32 landen de Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed plaatsvindt.

In de meeste landen gebeurt dat op de eerste zondag van september, ook zo in Den Haag. 

De rest van alle activiteiten vonden plaats in het weekend van Open Monumentendag op zondag 15 september.

Kort verslag Europese dag Joods Cultureel erfgoed Noord- en Oost Nederland

Er deden 8 locaties mee met een gevarieerd programma.

De Synagoge Groningen in de Folkingestraat sloot met haar programma aan bij de Expositie ’50x Israëls: het succes in fotogravures’. Er werd speciaal voor deze dag een lezing verzorgd door drs. Ellie Komrij. Ellie Komrij ging in haar lezing in op de achtergronden rondom de totstandkoming van het bijna 100-jarige monument op het Hereplein. Ook werd de geschiedenis van het monument tijdens en na de Tweede Wereldoorlog besproken. Verder werd een rondleiding door de synagoge aangeboden en een rondwandeling door de vroegere joodse buurt. Ruim 140 bezoekers kwamen op zondagmiddag naar de Synagoge.

De Synagoge Leeuwarden in Leeuwarden was open voor bezoekers.

Er zijn maar een paar mensen geweest waar leuke gesprekken mee gevoerd werden.
In Synagoge van Zuidlaren nam de Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren samen met de Progressief Joodse Gemeente Noord-Nederland deel met een boekenmarkt en een optreden van Di Sheyne Sisters. Ook was er een feestelijk gedekte sjabbat tafel te zien en natuurlijk was de synagoge te bezichtigen. Ruim 150 belangstellenden bezochten de dagen wat de verkoop van de tweedehands boeken ten goede kwam. Opvallend was de grote behoefte aan uitleg over het Jodendom en haar rituelen. Mensen kwamen zelf ook met bijzondere en ontroerende herinneringen en verhalen.

Voorm. Synagoge Winsum

Klokslag 13.00 uur komen de eerste bezoekers al binnen. Publiek met name uit de regio en daarbuiten, dat niet alleen komt voor de expositie, maar ook voor de voormalige synagoge zelf ons Joods Cultureel Erfgoed. Ongeveer 80 personen bezoeken de prachtige foto-expositie van het eerste joodse huwelijk dat na de restauratie in de Folkingestraat Synagoge in Groningen plaatsvond (2009). De foto’s gemaakt door Robert Mulder hadden we in bruikleen van Stichting Folkingestraat Synagoge. Ook is er een foto op canvas aanwezig van de huwelijksplechtigheid onder de choepa van Helena Frank en Noach Benninga in Groningen (1937). De middag wordt afgesloten met een meeslepend muzikaal optreden. De twee vrolijke zangeressen met gevoel voor show, Carla da Silva en Yvet Anna vormen samen met de virtuoze violiste Marjolijn Mellema deze middag een trio. Geïnspireerd door swingende zingende zusjes zoals de Andrew Sisters, brengen zij hits uit het Jiddische theater van New York uit de jaren veertig. Een swingende afsluiting van een mooie dag!

Joods Schooltje Leek

Het Joodse Schooltje is een klein pareltje in de mediene. De vaste collectie werd getoond en toegelicht. Er zijn 6 bezoekers in het schooltje geweest, allen vonden het mooi en interessant. We hadden nog een berichtje in het plaatselijke krantje gezet, maar het was natuurlijk ook monumentendag.

Synagoge Bourtange

Naast de tentoonstelling van de vaste collectie was er een tentoonstelling over Bergen-Belsen te zien. De dag trok 300 bezoekers, waarvan een deel uit Duitsland afkomstig was.

Synagoge Enschede

Er was een optreden van Lucette van den Berg (zang en piano) en Erik Raayman (gitaar) met een vrolijk Jiddish liederen programma. De hele dag werd uitleg gegeven in alle ruimtes van de Synagoge. Het was een geslaagde dag met 416 bezoekers en ca 150 concertbezoekers. Ook kreeg de Synagoge dat weekend de Monumenten prijs 2019 van de gemeente Enschede uitgereikt.

Synagoge Zwolle

Er was een expositie van de Israelisch/Nederlandse schilder Jitschak Gajoen te zien. Channa Malkin (zang) en Izhar Elias (gitaar) traden op met Ladino en Jiddische liederen.

Synagoge Arnhem

De Synagoge van Arnhem was open voor bezoekers. In deze prachtige nog in gebruik zijnde synagoge in het centrum van de stad was een kleine expositie over de geschiedenis van deze joodse gemeente. Hoewel niet heel druk bezocht, heeft David Cohen Paraira een voordracht gehouden over 20 jaar Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed.