Hineni reis 2014: dag 7: Shabbat

henini-vertrek

Om 19 uur verzamelde de hele groep inclusief gastgezinnen zich bij het JCC. Na gezamenlijk het avondgebed te hebben uitgesproken ging iedereen aan de prachtig gedekte tafel zitten. Het eten was heerlijk en tijdens de maaltijd werd door verschillende mensen gesproken. Benjamin Philip, directeur Hineni, vertelde over zijn thuissituatie in Ashdod. De vele alarmen hebben ervoor gezorgd dat zijn tweejarige kinderen “verstoppertje” spelen als het alarm afgaat. Hij bedankt iedereen voor de financiële en inhoudelijke steun aan Hineni en B’nai B’rith. De groep werd daarna toegesproken door Rabijn Menachem Sebach in het Ivriet. Hij vertelde hoe bijzonder hij het vond dat de groep er was en hoe mooi de gastvrijheid van Am Israël is. Daarna kwam de penningmeester van B’nai B’rith, Orlando Heijmerink, aan het woord. Hij bedankte nogmaals iedereen en sloot zich aan bij de woorden van Benjamin. Ook liet hij weten dat alle gastgezinnen bij wijze van dank een jaar lang lidmaatschap bij B’nai B’rith zouden krijgen.

Als laatst kwam de groep zelf aan het woord. Vertaald door Elad Zigler werden ze door drie jongeren vertegenwoordigd. Als eerste sprak Noy. Die vertelde hoe bijzonder ze deze week vond. Het deed haar de moeilijke thuissituatie vergeten. Ze bedankte de gastgezinnen voor hun liefde en zorgzaamheid. Zoya vertelde hoe gehecht ze was geraakt aan haar gezin. Ze had niet verwacht dat zo een band zo snel zou worden gemaakt. Hier in Nederland had ze geleerd hoe sterk de band tussen Am Israel eigenlijk is. Als laatste kwam Shmuel aan het woord. Hij verteld hoe eng de situatie in zijn woonplek is. Hoe blij hij was een weekje weg te kunnen zijn uit die realiteit. Hoe deze week hem hoop heeft gegeven. Met veel liefde bedankte hij zij gastgezin. Na Birkat Hamazon werd er nog een half uur uitbundig gezonnen en toen was de geweldig gezellige avond afgelopen

Op Shabbat zelf, om 19 uur was de Seuda Shlishiet bij familie Brilleslijper. Voor het laatst kwam de groep bij elkaar. Er werd heerlijk gegeten en heel veel gezongen. De groep was echt hecht geworden. Iedereen lachte en praatte met elkaar. De kinderen van de gastgezinnen waren er ook bij. Die waren inmiddels deel van de groep geworden. Aan het einde van Shabbat werd nog in een kring gezongen. Het was een mooie en gezellige afsluiting van een geweldige Shabbat.

Zondag ochtend om 8 uur stond iedereen op Schiphol. Verdrietig, maar ook blij met de nieuwe vriendschappen, stonden de jongeren met hun gastgezinnen. Iedereen was emotioneel. Wat als een onwennige ontmoeting een week geleden begon, had zich ontwikkeld tot hele hechte banden. Er werden veel tranen gelaten en warme knuffels gegeven. Het was moeilijk de groep te laten gaan. Ook de begeleiders, Benjamin Philip en Elad Zigler hadden het niet makkelijk. Een geweldige week was voorbij. Er werden nog laatste nummers en Facebook namen uitgewisseld en toen moest iedereen eraan geloven. Met de hoop op weerzien is de groep nu vertrokken. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een beetje leegte voelt nu zijn gast is vertrokken. Uit naam van Hineni en uit naam van mezelf, wil ik jullie allemaal hartelijk bedanken. Jullie hebben deze groep echt een onvergetelijke ervaring bezorgd. Ik ga mijn best doen om in Israël met iedereen in contact te blijven en zal proberen jullie een beetje op de hoogte te houden. Ik hoop dat jullie contact zullen houden met jullie gasten waar dat mogelijk is. Uit naam van Benjamin Philip, Hineni, Bnai Brith en Mijzelf (Elat Ziegler) nogmaals enorm bedankt!