B’nai B’rith Loge Hilleel reikt Jaap van Hasselt Award uit

Jaap-van-Hasselt-Award-03

Zondag 7 december jl. werd de tweejaarlijkse onderscheiding namens B’nai B’rith Loge Hilleel, de Jaap van Hasselt Award, in aanwezigheid van de Ambassadeur van Israël, Z.E.Haim Divon, uitgereikt aan de Stichting Vrienden van Yad Vashem in Nederland.

drs. Ronald Leopold

In een volle zaal van het NH Hotel Amsterdam Zuid vond deze feestelijke uitreiking plaats. Naast een uitstekende voordracht van drs. Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting, waren er speeches van de Ambassadeur van Israël, de voorzitter van Loge Hilleel, Franklin Weisz, David Simon (secretaris) en de ontvanger van de prijs namens zijn Stichtingsbestuur, voorzitter Joop Levy.

Naast de feestelijke uitreiking was er een ‘verrassingsoptreden’ van Cabaret Kwatsch, Menno v.d.Reis en David Simon, dat zeer in de smaak viel.

De Jaap van Hasselt Award is een 2 jaarlijkse onderscheiding die door B’nai B’rith Loge Hilleel wordt toegekend aan personen of organisaties die zich op buitengewone wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Joodse gemeenschap.

Jaap-van-Hasselt-Award-04De onderscheiding draagt de naam van Jaap van Hasselt z.l., oud notaris in Amsterdam, erelid van Loge Hilleel, die meer dan 50 jaar lid was van de Loge. Jaap van Hasselt was een bescheiden man die veelal op de achtergrond bleef.

Hij heeft samen met een aantal andere overlevenden van WOII enorm veel werk verzet in het kader van de heroprichting van de Loge en vele Joodse instellingen geholpen met de wederopbouw. Als langstlevende van deze groep ‘pioniers’ en als teken van eerbied en waardering is zijn naam verbonden aan deze onderscheiding.